Itthon vagy! Magyarország szeretlek programok Csurgón is

2013.09.23 10:34

"Mindenhol jó, de a legjobb itthon!
Mert a hazai mindig finomabb,
mert mi fél szavakból is megértjük egymást,
mert egy ritmusra dobban a szívünk,
mert itt bármerre indulsz, hazatalálsz."
Több, mint 1300 településsel együtt, több száz fergeteges programmal, több tucat helyszínen szeptember 28-án és 29-én Itthon vagy! Magyarország szeretlek hétvége Csurgón is! 
 

Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! hétvége célja, hogy Szent Mihály ünnepén - a közmédia csatornáinak segítségével - két napos, tematikus műsorfolyam keretében megmutassuk, milyen szép az országunk, mennyi értéket őriz, és milyen csodálatos emberek lakják. Szeptember 28-29-én arra buzdítjuk a lakosságot, hogy kerekedjenek fel, látogassanak haza szülővárosukba, szülőfalujukba, s ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat.
Szent Mihály napjának üzenete éppen ebben rejlik: újra felfedezni értékeinket, összetalálkozni, s együtt lenni azokkal, akikkel közösek a gyökereink, mert összeköt bennünket valami: magyarok vagyunk. Éljünk bárhol is az országban, vagy akár a nagyvilág legtávolabbi szegletében, gondolkodjunk sokféleképpen, egy valami biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon. A hétvége zárásaként, szeptember 29-én vasárnap, este fél tízkor az ország több mint 1300 településén egy időben lobban majd fel Szent Mihály tüze – összetartozásunk szimbólumaként. 
Miért épp Szent Mihálykor?
A régiek az évkör harmadik fordultával, az év harmadik kapujában fejezték be a betakarítást, lezárva ezzel a mezőgazdasági évet. Eleink a “Tűz angyalának” napján pásztortüzeket gyújtottak, jelezve a kinti legelőkről hazatérők útját, s azt, hogy hamarosan a nyáj és a pásztor is megpihenhet az otthoni világban. Mihály nap fordulóján a parasztkalendáriumban a terménnyel és az állatokkal való elszámolás után a vigasság 40 napos ideje kezdődik el. Ez a Kisfarsang ideje, a nagy őszi vásárok, lakodalmak, szüreti bálok időszaka, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével még az újbor is kiforr. Örömünnepek sora veszi kezdetét, mert ilyenkor mindenki hazatalál…

Kezdjük el az ünneplést közösen Csurgón és legyünk minél többen őszi rendezvényeinken!

Forrás: http://www.itthonvagy.hu/