Szennyvízhálózat bővítés a Csurgói Járásban

2013.01.03 14:09

 

Újabb Európai Uniós forrásból folytatódik a szennyvízhálózat bővítése a Csurgói Járásban, mellyel Csurgó nagy része, Berzence, Somogyudvarhely, Csugrónagymarton, Gyékényes, Zákány és Zákányfalu után már Szentán, Porrogon, Porrogszentkirályon és Csurgó újabb 3 utcájában lehet végre elfelejteni az otthoni szennyvíztárolást és ürítést.

Miért fontos ez? Mi hasznom van ebből? - kérdezhetik sokan. Természetesen kérdezik is és kérdeztük mi is Füstös Jánostól, a Csurgói Regionális Szennyvíztársulás  elnökétől a projekt sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint a jelenlegi beruházás nagy része elsősorban Szentát érinti, az összberuházás 40%-a ott valósul meg, így rendkívül fontos volt a szentai lakossággal a projekt megismertetése, elfogadtatása és a támogatása. A szentai lakosság kifejezetten jó visszajelzésekkel élt, több mint 60 %-os csatlakozási szándékkal várhatták a megvalósulást. Rajtuk kívül természetesen a többi érintett település lakóit is megfelelő módon tájékoztatni kellett, ebben nagy segítséget jelentettek a  települések polgármesterei. Megértették az emberek, hogy az ilyen jellegű fejlesztések nem ellenük, hanem értük vannak - mondta a társulás elnöke. Természetesen ez a részükről némi áldozattal járt, hiszen anyagi vonzata mellett némi egyéb kellemetlen körülménnyel is számolniuk kellett a lakóknak (pl. kivitelezési munkálatok, zaj, por stb.), mégis hosszú távon igenis megéri a rendszerre való csatlakozás.

A környezetünk számára rendkívüli megterheléssel jár a rengeteg szennyeződés feldolgozása és van az a szint, amin túl már a természet sem tudja regenerálni önmagát. Ez pedig óhatatlanul az emberre is hatással van, gondoljunk csak a globális felmelegedésre, melynek hatásait már mi is érezzük, de talán még időben próbáljuk meg visszafordítani a negatív folyamatokat.

Globális hatások mellett gondoljunk csak arra, a szennyvízrendszer kiépítése előtt saját magunknak kellett gondoskodni a  háztarásunk szennyvízének elvezetéséről, emésztő gödörről és annak ürítéséről, mely természetesen a kellemetlenségeken túl anyagi vonzatokkal is járt, valamint szennyeztük vele kiskertünket, udvarunkat és saját magunkat. A rendszerre való rákötés tehát kényelmi és egészségügyi szempontból is pozitív hatásokkal bír, valamint a lakóházak komfortfokozata és forgalmi értéke is megnövekedik általa.

Füstös János elmondása szerint a munkálatok rendben zajlottak, a tervezett 2014. évi befejezéshez képest egy évvel korábban sikerül a projektet lezárni. Jelenleg a beruházás próbaüzeme zajlik és az útburkolat javítások is már sikeresen befejeződtek, így ez év tavaszán már teljesíteni is tudják a fejlesztéssel kapcsolatos vállalásokat.